Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
DE DRUIF
Assyrtiko is een van de meest fascinerende en unieke inheemse druivenrassen van Griekenland. Blind geproefd worden droge assyrtiko wijnen bijna altijd geplaatst in een noordelijk klimaat. Toch is zijn geboorteplaats en favoriete plek Santorini, een uniek vulkaaneiland van adembenemende schoonheid in het midden van de Egeïsche zee.
Assyrtiko heeft niet het gebruikelijke profiel van andere warm klimaat variëteiten. In tegendeel. Hij produceert droge witte wijnen met onderscheidend karakter. Met goede zuren, zelfs bij volledige rijpheid, fris met een uitstekende mineraliteit, met aroma’s die doen denken aan citrus, citroenbloesem, sinaasappelschil en grapefruit. Aangenaam om jong te drinken, maar tevens met een grote rijping potentie. De meeste wijnen zijn houtloos, hoewel er een aantal zeer goede houtgerijpte assyrtiko wijnen zijn gemaakt met dezelfde grote rijping potentie.
HET TERROIR
Santorini heeft een ideaal mediterraan klimaat met zachte winters en warme, droge zomers. Neerslag is er zeldzaam, en de weinige regen valt meestal in de winter. Door de hoge (zomerse) temperaturen overdag, rijst er ‘s nachts een soort mist op van de zee, die boven land als een zachte regen neerdaalt. De bodem is zanderig en bestaat uit fragmenten van zwarte lava, vulkanisch as en puimsteen. Deze poreuze bodem houdt het vocht van de zee, dauw en regen lang vast; tijdens het groeiseizoen een adequate watervoorziening voor de wijnstokken. Dit unieke ecosysteem in Santorini is een harmonieus klimaat voor de inheemse Assyrtiko. De druif is perfect aangepast aan de lokale omstandigheden.
De zomerse hitte op Santorini wordt draaglijk gemaakt door sterke wind en een koele zeebries. Dit eiland in het midden van de Egeïsche zee wordt geteisterd door wind uit alle richtingen, Meltemi genaamd, die een reële bedreiging voor de wijnstokken oplevert. Niet alleen vanwege het zout van de zeelucht en het zand, maar vooral vanwege de pure kracht. Tegelijkertijd is deze wind heel gunstig voor de wijnstok. Hij houdt typische wijngaard plagen tegen. De constante luchtcirculatie weert rot en ziekte en houdt de wijnstokken gezond en beschermd. De Meltemi is een integraal onderdeel van het unieke ecosysteem van Santorini, die helpt om de temperatuur te verlagen waardoor de druiven langer kunnen rijpen.
De extreem lage opbrengst van Assyrtiko op Santorini is een natuurlijk gevolg van de leeftijd van de wijnstokken (meer dan 60 jaar), de vulkanische bodem, het watertekort en de sterke winden. Dit alles draagt bij aan de concentratie en de weelderigheid van de wijn. De wet staat weliswaar opbrengsten tot 55 hl/ha toe, maar deze worden zelden tot nooit bereikt. Een overvloedige oogst kan oplopen tot 40 hl/ha, maar het normale rendement ligt dichter bij 20 hl/ha, en ligt vaak zelfs onder de 10 hl/ha. De oogst op Santorini is een van de vroegste van Griekenland en vindt meestal begin tot half augustus plaats.
BIJZONDERE WIJNSTOKKEN
Vanwege de zanderige bodem, de felle winden en de schroeiende zon wordt er op Santorini al eeuwenlang een unieke manier van wijnbouw gebruikt. De wijnstokken worden in de vorm van een krans met elkaar verweven zodat ze een soort nestje of mandje vormen dat op de grond ligt. Een andere toegepaste methode is die van het vormen van verticale cirkels, die op de wijnstok worden geplaatst.
Assyrtiko is vandaag de dag allang niet meer alleen op Santorini te vinden. Hij is succesvol aangeplant in Noord Griekenland, de Peloponnesos en eilanden als Kreta.
Australië is het eerste en enige land dat Assyrtiko buiten Griekenland heeft aangeplant. Nadat Jim Barry van het gelijknamige wijnhuis in 2006 voor het eerst Assyrtiko proefde tijdens een vakantie op Santorini, liet het hem niet meer los. Het heeft tien jaar geduurd voordat zijn eigen Assyrtiko uit Clare Valley op de markt kwam en hij won er direct de Wine to Watch Award mee op de Australian Alternative Varieties Wine Show.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad