Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Kir Yianni
NAOUSSA
De wijngaarden van Kir-Yianni in PDO Naoussa liggen op een hoogte van 230-320 meter aan de oostelijke uitlopers van de berg Vermio. Het klimaat van de zone wordt gekenmerkt door overvloedige neerslag in de winter en de lente, en matige droogte in de zomer. De site strekt zich uit over glooiende heuvels met middelmatige tot hoge hellingen en zuidoostelijke blootstelling. Het bodemtype is een gemengde kalksteen, variërend van klei tot leem en zandige leem. Vanwege deze diversiteit en complexiteit van de site zijn de wijngaarden verdeeld in dertig afzonderlijke blokken - elk met zijn eigen specifieke kenmerken en wijnbouwpraktijken.
AMYNDEON
De tweede wijnmakerij van Kir-Yianni (de Paranga-wijnmakerij) en 30 hectare privé wijngaarden liggen in de provincie Florina in de wijnstreek Amyndeon. De Amyndeon-wijnmakerij is opgezet om een gebied te belichten dat vroeger relatief arm was en aan het licht kwam na systematisch onderzoek naar zijn wijnbouwpotentieel door Yiannis Boutaris in de jaren '80 en '90. De familie Boutaris heeft sterke banden met het gebied aangezien ze oorspronkelijk afkomstig zijn van Nymfeon, op slechts een paar kilometer van Amyndeon en Florina.
Het wijnbouwgebied van Amyndeon beslaat een plateau dat wordt begrensd door de bergen Vermio, Vorras (Kaïmaktsalan) en Vitsi. Het gebied heeft een landklimaat, met warme zomers en koude winters. De vier meren van Amyndeon; Vegoritis, Petres, Cheimaditis en Zazari beïnvloeden het lokale klimaat in de regio, brengen de extreme omstandigheden in balans en bevorderen de wijnbouw.
De bodem in de regio Amyndeon is voornamelijk zanderig en arm; in combinatie met het koele klimaat bevordert dit de groei van fijne, intens aromatische, frisse wijnen.
Om te profiteren van het potentieel van het gebied, plantte Yiannis Boutaris in de jaren '90 de witte druivenrassen Sauvignon Blanc, Chardonnay en Gewürztramminer op de sites Droumo en Palpo. Begin 2000 plantte hij 15 hectare met witte druivenrassen in Samaropetra, het hoogste punt in de omgeving, op een hoogte van 720 meter. Andere lokaal geteelde druivenrassen zijn de blauwe Xinomavro, Merlot en Syrah en de inheemse witte variëteiten Roditis, Assyrtiko en Malagouzia.
Een ander aantrekkelijk lokaal feit is dat de Phylloxera epidemie wijngaarden op zanderige bodems niet heeft aangevallen. Dat verklaart waarom er hele goede, stevige Xinomavro-wijnstokken van tussen de 40 en 100 jaar oud te vinden zijn in Amyndeon. Het diepe wortelsysteem in combinatie met de lage opbrengst per plant resulteert in druiven van uitzonderlijke kwaliteit, ideaal voor het maken van rode en rosé wijnen.
Droge rode wijn, single vineyard. Intense aroma’s van rood fruit als aardbei en kersen, rozen, vanille en tonen van tomaat op de achtergrond. Rijk, stevig mondgevoel, een fluweelzachte textuur en een lange aromatische afdronk.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad