Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Imiglykos
Imiglykos is een volledig ingeburgerde term voor een glas halfzoete wijn als je deze bestelt in een Grieks restaurant. De letterlijke vertaling uit het Grieks is "halfzoet".
Behalve het suikergehalte, dat overigens per wijn kan verschillen, zegt de term Imiglykos natuurlijk niets over de kwaliteit, het wijnhuis, de herkomst of de druiven waarvan de wijn gemaakt is.
Het is de ideale wijn voor de beginnende wijndrinker omdat er meer restsuiker in zit dan in droge wijn.
Hoe zit dat met die suiker?
(Fruit)suiker zit van nature in druiven. Hoe meer zon een druif krijgt tijdens het rijpingsproces aan de wijnstok, des te hoger het suikergehalte wordt. Tijdens het productieproces worden de suikers omgezet in alcohol, door de druiven te laten vergisten. De suikers die niet omgezet worden in alcohol noemen we restsuikers. De wijnmaker bepaalt hoe hoog dit gehalte wordt.
In een droge wijn zitten dus minder restsuikers dan in een halfzoete of zoete wijn. Binnen deze stijlen zit nog veel variatie.
Is een droge wijn dan zuurder?
Zuren zijn onmisbaar in wijn. Zonder zuren wordt een wijn log en lomp. De beste wijnen hebben een mooie balans tussen de zoetheid, het alcoholgehalte en de zuurgraad. Alles vult elkaar mooi aan en geen van deze aspecten overheerst. Bij rode wijn komen tannines ook nog om de hoek kijken voor deze balans.
Zuren zitten van nature in druiven. Als de druif nog jong en groen is, is de zuurgraad heel hoog. Naarmate het rijpingsproces vordert, worden de zuren omgezet in suikers tot er een balans tussen de twee ontstaat en de druif rijp genoemd kan worden. Het moment dat deze balans optimaal is verschilt per druivenras en wegens klimatologische omstandigheden, ook per streek en per jaar. De dag en zelfs het moment van oogsten bepaalt voor een groot deel het karakter van de wijn, wat het kiezen van het oogstmoment voor een wijnmaker altijd uiterst spannend maakt. Hoe rijper de druif, hoe meer suikers en hoe minder zuren.
Nogmaals, het gaat dus om de balans. Bij een goede wijn mag de zuurgraad niet overheersen. Wat niet wil zeggen dat de ene wijn niet frisser (de juiste wijnterm voor de aanwezigheid van zuren) is dan de andere. Uiteindelijk is het altijd een kwestie van smaak en omdat er zoveel verschillende wijnen zijn is het altijd de moeite waard om te proeven en te ontdekken wat nu jouw favorieten zijn.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad