Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Santorini
Behalve een fantastische toeristische bestemming is Santorini een eiland met een bijzondere (wijn)geschiedenis waar vandaag de dag unieke gastronomische wijnen vandaan komen, die wereldwijd bekend en gewild zijn en die regelmatig worden onderscheiden op internationale wijncompetities.
Santorini feitjes
Oppervlakte: 96 km2
Lengte: 17,6 km
Breedte: 2 tot 6 km
Kustlijn: 69 km
Hoogste punt: 567 meter
Oppervlakte wijnbouwgrond: 1400 ha
Bodem: vulkanisch; puimsteen, zand, vulkanisch as, fragmenten van zwarte lava
Klimaat: Mediterraan; milde winters, koele zomers
Gemiddelde jaartemperatuur: 16,5° C
Neerslag per jaar: 350 mm
Het wijnbouwgebied van het eiland begint op zeeniveau en loopt terrasgewijs op tot aan de caldera (grote komvormige krater, gevormd door vulkanische activiteit), die een hoogte heeft van 150 tot 250 meter boven zeespiegel, afhankelijk van de locatie.
De wijnbouwregio Santorini is oud, met druivenrassen die dateren uit de Oudheid. Volgens dhr. Doumas, hoogleraar aan de universiteit van Athene en hoofd van de opgravingen in *Akrotiri, vormen archeologische vondsten, gelegen in deze prehistorische stad, het definitieve bewijs van het bestaan van wijngaarden in Thira (Santorini) vanaf de 17e eeuw voor Christus. Deze prehistorische wijnstreek werd vernietigd tijdens een enorme vulkaanuitbarsting, rond 1620 voor Christus.
Het wijnbouwgebied werd vervolgens opnieuw opgebouwd op nieuwe vulkanische grond, als onderdeel van de rehabilitatie van het eiland rond 1200 v. Chr. Je kunt dus met gemak zeggen dat het wijnbouwgebied van Santorini meer dan drieduizend jaar oud is, gezien het feit dat er tot op de dag van vandaag een ononderbroken teelt plaats vindt, terwijl wijnproductie de kern vormt van het financiële, sociale en culturele leven van het eiland.
De wijnstokken op Santorini worden geclassificeerd als oude wijnstokken (omdat ze niet zijn vernietigd tijdens de Phylloxera-epidemie) en zijn ouder dan 60 jaar. Voor de verjonging van de wijngaarden wordt nog steeds gebruik gemaakt van dezelfde techniek als in de Oudheid, namelijk die van "kataboladi". Bij deze techniek wordt er op de plek van de dode wijnstok een rank van een aangrenzende wijnstok in de bodem geplant, zo'n dertig centimeter diep. Deze nieuwe wijnstok blijft de eerste jaren aan de "ouderwijnstok" verbonden en wordt na drie tot vijf jaar, wanneer deze zijn eigen wortels heeft, afgesneden, waarna hij zelfstandig verder groeit. Om deze verjongingstechniek veilig te kunnen gebruiken, moet de wijngaard uit oude wijnstokken bestaan, als bescherming tegen mogelijke Phylloxera-epidemieën.
Naast deze traditionele verjongingstechniek hanteert Santorini tevens een unieke, traditionele snoeimethode. Vanwege de felle wind die in de Cycladen woedt (Meltemi genaamd), de schroeiende zon en het gebrek aan neerslag, worden de wijnstokken al sinds de oudheid in de vorm van een krans gesnoeid en geleid, zodat ze een soort nestje of mandje vormen dat op de grond ligt. Deze methode wordt Giristi genoemd. Giristi beschermt de druiventrossen tegen de wind en houdt het vocht langer vast. Het vocht dat voornamelijk afkomstig is van zee, wanneer vochtige lucht 's nachts als een soort mist oprijst en als een zachte regen boven land neerdaalt en voor verkoeling zorgt. Dit draagt bij aan de hoge kwaliteit van de in Santorini geproduceerde wijnen.
De vulkanische bodem, het klimaat, de traditionele wijnbouwtechnieken, de oude originele wijnstokken en de lokale oude druivenrassen in een wijnbouwgebied van meer dan 3000 jaar oud maken Santorini tot een gewilde wijnregio die je nergens anders ter wereld vindt, waar unieke gastronomische wijnen van uitzonderlijke kwaliteit vandaan komen.
*Akrotiri was in de Griekse Oudheid een havenstad op Santorini. Deze stad maakte deel uit van het culturele- en handelsnetwerk van de Minoïsche beschaving en werd verwoest door een vulkaanexplosie.
Droge witte wijn. Single vineyard. Complexe ‘metalen neus’ met intense aroma’s van citrus fruit en hints van kruiden en citrus bloesem. Rijke body, verfrissende zuren en een lange afdronk, waarin mineraliteit domineert.
Droge witte wijn. Mooie gele kleur met gouden tonen. Aromatische neus met tonen van tropisch fruit, bloemen en kruiden. Aromatisch pallet met duidelijke mineraliteit in de afdronk.
Droge witte wijn. Goed gestructureerde, evenwichtige wijn. Stro blonde kleur, helder, met een neus van rijp citrus fruit en bloemen. Fruitig met een verfrissende zuurheid en een heerlijke afdronk.
Droge rode wijn. Diep rode kleur met paarse tinten. Rijp rood fruit en specerijen in de neus. Palet komt overeen met neusaroma’s, tannines en zuren mooi in balans.
Droge rode wijn. Aroma’s van zoete specerijen, rijp rood bosfruit, jam, vijgen, sinaasappelschil, leer en inkt. Smaak komt overeen met neus aroma's. Rijpe, zachte tannines, mond vullend. Gebalanceerde zuurheid en complexe afdronk.
Droge witte wijn van Assyrtiko. Single vineyard. Sappige, complexe neus. Citrusvruchten domineren. Zoete hints worden gebalanceerd met pittige hints. Rokerige tonen maken het compleet. Een rijke, volle, complexe wijn.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad