Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Mavro Kalavrytino
Mavro Kalavrytino, Black of Kalavryta in het Engels, is een zeldzaam blauw druivenras dat je vind op de bergachtige hellingen van Aegialia en Kalavryta, welke onderdeel uitmaken van de regio Achaia, in de noordwestelijke Peloponnesos. De naam komt van het heroïsche dorp Kalavryta in Helmos, waar in de 19e eeuw de Griekse opstand tegen het Ottomaanse rijk begon. Hij wordt op grote hoogte gekweekt, zelfs boven 1.000 m en wordt alleen of in rode blends gebruikt.
Drie verschillende variëteiten van de Mavra Kalavrytina familie mogen worden aangeplant in Achaia:
1. De Mavro Kalavrytino
2. De Psilomavro Kalavrytino (psilo betekent dun, de druiven zijn klein)
3. De Chontromavro Kalavrytino (chontro betekent dik, de druiven zijn groot)
De druiven hebben een dunne schil met een lage concentratie anthocyanen (kleurstoffen), maar een goede concentratie van tannines en een hoge zuurgraad. Ze zijn gevoelig voor botrytis (grauwe schimmel); daarnaast heeft het ras een zeer late rijpingscyclus. De oogsttijd is afhankelijk van de hoogte van de wijnstokken: op ongeveer 400 meter kunnen gerijpte druiven worden geplukt in de derde week van september. Op grote hoogte vanaf 800 meter vindt de oogst plaats tussen 7 en 25 oktober.
De Mavro Kalavrytino heeft zeer uitgesproken aroma's van aardbeien, rijpe rode kersen, kruiden en zoete specerijen met onmiskenbare tonen van aarde, leer en gedroogde bloemen, een zachte, lichte tot medium body met een diepe granaatkleur en milde, geïntegreerde tannines. De zuurgraad is hoog en de afdronk houdt lang aan. Wijnen van Mavro Kalavrytino hebben klasse en finesse. Ze zijn geschikt voor flesrijping in de kelder.
Hoe ongebruikelijk ook, Mavro Kalavrytino past goed bij orgaanvlees, kippenhart en -lever, lam zwezerik en zelfs gegrilde zalm.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad