Rechtstreekse import uit Griekenland!
Grootste Griekse wijnassortiment van Nederland!
Bezorgen én afhalen mogelijk!

Santorini


Filters

Druivenras inheems blauw

Druivenras inheems wit

Protected Designation of Origin

Santorini

Behalve een fantastische toeristische bestemming is Santorini een eiland met een bijzondere (wijn)geschiedenis waar vandaag de dag unieke gastronomische wijnen vandaan komen, die wereldwijd bekend en gewild zijn en die regelmatig worden onderscheiden op internationale wijncompetities. 

Santorini feitjes
Oppervlakte: 96 km2
Lengte: 17,6 km
Breedte: 2 tot 6 km
Kustlijn: 69 km 

Hoogste punt: 567 meter
Oppervlakte wijnbouwgrond: 1400 ha
Bodem: vulkanisch; puimsteen, zand, vulkanisch as, fragmenten van zwarte lava
Klimaat: Mediterraan; milde winters, koele zomers
Gemiddelde jaartemperatuur: 16,5° C
Neerslag per jaar: 350 mm

Santorini, Cycladen, Griekenland

Het wijnbouwgebied van het eiland begint op zeeniveau en loopt terrasgewijs op tot aan de caldera (grote komvormige krater, gevormd door vulkanische activiteit), die een hoogte heeft van 150 tot 250 meter boven zeespiegel, afhankelijk van de locatie.

De wijnbouwregio Santorini is oud, met druivenrassen die dateren uit de Oudheid. Volgens dhr. Doumas, hoogleraar aan de universiteit van Athene en hoofd van de opgravingen in *Akrotiri, vormen archeologische vondsten, gelegen in deze prehistorische stad, het definitieve bewijs van het bestaan van wijngaarden in Thira (Santorini) vanaf de 17e eeuw voor Christus. Deze prehistorische wijnstreek werd vernietigd tijdens een enorme vulkaanuitbarsting, rond 1620 voor Christus.

Het wijnbouwgebied werd vervolgens opnieuw opgebouwd ​​op nieuwe vulkanische grond, als onderdeel van de rehabilitatie van het eiland rond 1200 v. Chr. Je kunt dus met gemak zeggen dat het wijnbouwgebied van Santorini meer dan drieduizend jaar oud is, gezien het feit dat er tot op de dag van vandaag een ononderbroken teelt plaats vindt, terwijl wijnproductie de kern vormt van het financiële, sociale en culturele leven van het eiland.

Santorini, Cycladen, Griekenland

De wijnstokken op Santorini worden geclassificeerd als oude wijnstokken (omdat ze niet zijn vernietigd tijdens de Phylloxera-epidemie) en zijn ouder dan 60 jaar. Voor de verjonging van de wijngaarden wordt nog steeds gebruik gemaakt van dezelfde techniek als in de Oudheid, namelijk die van "kataboladi". Bij deze techniek wordt er op de plek van de dode wijnstok een rank van een aangrenzende wijnstok in de bodem geplant, zo'n dertig centimeter diep. Deze nieuwe wijnstok blijft de eerste jaren aan de "ouderwijnstok" verbonden en wordt na drie tot vijf jaar, wanneer deze zijn eigen wortels heeft, afgesneden, waarna hij zelfstandig verder groeit. Om deze verjongingstechniek veilig te kunnen gebruiken, moet de wijngaard uit oude wijnstokken bestaan, als bescherming tegen mogelijke Phylloxera-epidemieën.

Naast deze traditionele verjongingstechniek hanteert Santorini tevens een unieke, traditionele snoeimethode. Vanwege de felle wind die in de Cycladen woedt (Meltemi genaamd), de schroeiende zon en het gebrek aan neerslag, worden de wijnstokken al sinds de oudheid in de vorm van een krans gesnoeid en geleid, zodat ze een soort nestje of mandje vormen dat op de grond ligt. Deze methode wordt Giristi genoemd. Giristi beschermt de druiventrossen tegen de wind en houdt het vocht langer vast. Het vocht dat voornamelijk afkomstig is van zee, wanneer vochtige lucht 's nachts als een soort mist oprijst en als een zachte regen boven land neerdaalt en voor verkoeling zorgt. Dit draagt bij aan de hoge kwaliteit van de in Santorini geproduceerde wijnen.

De vulkanische bodem, het klimaat, de traditionele wijnbouwtechnieken, de oude originele wijnstokken en de lokale oude druivenrassen in een wijnbouwgebied van meer dan 3000 jaar oud maken Santorini tot een gewilde wijnregio die je nergens anders ter wereld vindt, waar unieke gastronomische wijnen van uitzonderlijke kwaliteit vandaan komen. 

 

*Akrotiri was in de Griekse Oudheid een havenstad op Santorini. Deze stad maakte deel uit van het culturele- en handelsnetwerk van de Minoïsche beschaving en werd verwoest door een vulkaanexplosie.

Lees meer
Lees minder
Natuurlijke zoete wijn van zongedroogde druiven. Complexe neus van zoete specerijen en gedroogd fru
Droge witte wijn. Expressieve bloemige aroma’s, samen met groen fruit als appel en peer. Droog in
Droge witte wijn. Citrus en bloemen aroma's met een minerale ondertoon. Droog in de mond, met een h
Dessertwijn van zongedroogde druiven. Houtgerijpt. Aromatisch, complex, geuren van gedroogd en gekon
Droge witte wijn. Serie van zeven wijnen, van zeven verschillende dorpen op Santorini, allemaal van
Complexe neus met aroma’s van rijp citrusfruit, kamperfoelie, noten en uitgesproken mineraliteit.
Droge witte wijn. Subtiele neus van citrusvruchten. Uitstekende structuur met een volle smaak en een
Droge witte wijn. Een wijn met het authentieke, rijke karakter van assyrtiko. Uitgesproken aroma’s
Droge witte wijn. Goed gestructureerde, evenwichtige wijn. Stro blonde kleur, helder, met een neus v
Rode dessertwijn gemaakt van zongedroogde druiven. Rijke dieprode kleur. Aroma's van marmelades van
Droge rode wijn. Diep rode kleur met paarse tinten. Rijp rood fruit en specerijen in de neus. Palet
Droge rode wijn. Aroma’s van zoete specerijen, rijp rood bosfruit, jam, vijgen, sinaasappelschil,
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Gratis verzending

Vanaf €125 met DPD. Afhalen mogelijk.

Uniek assortiment

Ancient vines, modern wines... wijnen met een verhaal

betaal veilig

Betaal veilig met iDeal, Paypall of bankoverschrijving

bestel op maat

Particulieren bestellen per fles. Altijd 10% korting per doos van 6.

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.